Software » Operační systémy » Zálohování a obnovení systému ve Windows 7

Zálohování a obnovení systému ve Windows 7

Publikováno: 24. 2. 2015

Výhodou operačního systému Windows 7 jsou také jeho funkce pro jednoduché zálohování bez nutnosti instalovat programy třetích stran. Vyplatí se zálohovat co možná nejčastěji, zvláště pokud máme v počítači důležité informace či rozdělanou práci. Funkce jsou dostupné na cestě Start – Ovládací panely – Zálohování a obnovení. Zde si lze nastavit pravidelné zálohování volbou „Nastavit zálohování“. V mnoha případech si potřebujeme vytvořit kopii systému, protože nemáme instalační CD.

Některé notebooky, např. od společnosti Asus, mají skrytý oddíl, kde je uložena záloha. Jestliže není oddíl poškozen, lze přeinstalování realizovat pouhým stisknutím k tomu určeného tlačítka při startu operačního systému, např. u Asus K53SV - SX966V je to klávesa F9. Jestliže si chceme vytvořit zálohu čistého funkčního systému se všemi ovladači, třeba i z důvodu, že nemáme instalační CD pro případ obnovy Windows a nemáme na počítači skrytý oddíl s recovery od výrobce, zvolíme možnost vytvořit Bitovou kopii systému. Při obnovení z této kopie se přepíšou veškeré soubory v počítači, takže je to v podstatě nová instalace. Proto je důležité tuto kopii vytvářet hned v počátku užívání počítače, kdy máme Windows nezasažený a plně funkční.

Nacházíme se tedy stále v Zálohování a obnovení (popis cesty výše) a zvolíme vytvořit bitovou kopii systému. Software se zeptá, kam chceme kopii uložit. Doporučuje se externí disk, můžeme si také pevný disk rozdělit a nejprve uložit zálohu do druhého oddílu (nejprve vytvořit nový oddíl a poté spustit vytváření kopie) a poté udělat další kopii na externí disk. Budeme tak mít více záloh pro případ selhání jedné. Po určení místa se na něj uloží kopie. Jakmile skončí tato operace, program nás vyzve k vytvoření Disku pro opravu systému. Vložíme CD do mechaniky, kdo má notebook bez mechaniky, použije externí mechaniku, a program vytvoří disk, který je potřeba v některých případech, kdy už operační systém nejde spustit a proces je potřeba spustit z CD. Disk pro opravu a Bitovou kopii systému máme hotovou.

Pro obnovu, v případě, že jde ještě spustit Windows, lze použít nástroj ve volbách pro obnovení (stále stejná cesta popsaná výše) a nyní zvolíme Obnovit nastavení systému pro tento počítač – Rozšířené metody obnovení – K obnovení použít bitovou kopii systému. Před spuštěním této operace nezapomeňte zazálohovat všechny důležité složky, které na této Bitové kopii systému nejsou. Čili to znamená všechny obrázky, soubory, práce atd., jenž jsme vytvořili až po vytvoření Bitové kopie, které tak logicky na této záloze být nemůžou. Jestliže již Windows spustit nejde, použijeme Disk pro opravu, který nás navede na spuštění Bitové kopie, zde je však nutné mít nastaven systém tak (v BIOSU – pouze pro zkušené), aby se startoval nejprve z CD či DVD. Pokud notebook nemá mechaniku, použijeme externí.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Vypalování ve Windows 7

» Spodní lišta, zástupci a pozadí plochy

» Obnova Windows 7 u ASUS Eee PC 1001 PXD

» Nastavení aktualizací Windows 7

Rubriky

» Bezpečnost

» Grafika a foto

» Kancelář

» Komunikace

» Práce se soubory


Další stránky

» Finance

» SKNeT - tvorba internetových stránek

Copyright © 2007 - 2024 Software - Podmínky užívání - Kontakt