Software » Operační systémy » Správa disků – jak rozdělit disk ve Windows 7

Správa disků – jak rozdělit disk ve Windows 7

Publikováno: 18. 1. 2015

Potřebujeme-li spravovat disky, vytvořit nový oddíl či určit jeho velikost ve Windows 7, má tento operační systém i pro tyto úkony nástroje. Nalezneme je po kliknutí na Start – Ovládací panely – Nástroje pro správu – Správa počítače – v levém menu pod nabídkou Úložiště se nachází Správa disků.

Máme-li na disku pouze jeden oddíl a chceme si disk rozdělit, přejdeme v přehledu na svazek, např. C a pravým tlačítkem myši na něj klikneme. Z nabídky vybereme Zmenšit svazek – po dotazování se objeví okno Zmenšit C:

Máme např. disk o velikosti 100 GB. Druhý oddíl chceme vytvořit o velikosti 20 GB. Do pole Zadejte velikost pro zmenšení napíšeme 20000, což je místo v MB. Zmenšit oddíl lze pouze o místo, které lze uvolnit, aniž by to narušilo soubory v oddílu C. Jakmile je nový oddíl vytvořen, klikneme na něj pravým tlačítkem myši. Zvolíme Nový jednoduchý svazek, objeví se průvodce vytvořením jednoduchého svazku – v dalším okně zvolíme velikost svazku – v našem případě to bude 19999 – přiřadit písmeno (např. D) – Formátovat – systém souborů: NTFS – velikost alokační jednotky: výchozí – jmenovka svazku : podle potřeby, lze ponechat i přednastavený název Nový svazek – zaškrtnout Rychlé formátování – Dokončit – nový oddíl je připraven k práci a lze na něj ukládat data a soubory.

Pokud manipulujeme se správou disku a experimentujeme, je vhodné nejprve provést zálohu pro případ, že by systém přestal být funkční, i když by se to stát nemělo, ale pro jistotu raději při jakékoliv změně v OS provádíme zálohu, což je základní pravidlo pro uživatele Windows (ale i jiných operačních systémů), a to zvláště při využívání počítače pro výdělečnou práci. Opravdu velmi užitečná věc, o které by měli uvažovat všichni uživatelé počítačů, je pořízení externího disku na zálohy. Jde o cenově dostupný pevný disk umístěný mimo počítač, který výrazně šetří práci.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Defragmentace

» Nastavení aktualizací Windows 7

» Internet Explorer nefunguje, ihned se zavírá

» Notebook Lenovo X61 – když nechtělo jít wifi

Rubriky

» Bezpečnost

» Grafika a foto

» Kancelář

» Komunikace

» Práce se soubory


Další stránky

» Finance

» SKNeT - tvorba internetových stránek

Copyright © 2007 - 2024 Software - Podmínky užívání - Kontakt