Software » Operační systémy » Notebook Asus K53SV - SX966V

Notebook Asus K53SV - SX966V

Publikováno: 11. 1. 2012

Vzhledem z nutnosti pracovat i na místech, kde není k dispozici zásuvka, či je potřeba pracovat mimo kancelář, a v neposlední řadě mít přehled v novinkách, ať už jde o nový Windows 7, nástupce systému XP, či nutnost ladit stránky v IE 9, všechny tyto aspekty mě přinutili koupit si notebook. A jelikož jsem do něj nechtěl investovat velkou částku a naopak zase nekupovat již typ, který je zastaralý, rozhodl jsem se koupit notebook Asus K53SV -SX966V. Cena převyšující patnáct tisíc korun je tak akorát. K tomu jsem neopomněl pořídit si nutné pouzdro a myš s USB rozhraním.

S operačním systémem

Notebook má předinstalovaný operační systém Windows 7. Součástí je software od společnosti ASUS. Je zde možnost koupit notebook bez Windows v případě, že již máte operační systém zakoupený a chcete si ho nainstalovat sami. Pokud zvolíte produkt s operačním systémem, tak součástí balení není CD s Windows, ale na harddisku je oddíl recovery pro obnovu systému. Vytvořit lze i zálohu na DVD pomocí k tomu určenému software přímo od Asus. Doporučeno jako jedna z prvních operací při počátku používání. Přeinstalování Windows lze provést jednoduše při startu systému podržením klávesy F9 dle instrukcí v přiložené příručce. Doporučuji taktéž přečíst. Při samotné přeinstalaci pomocí oddílu recovery stačí zvolit pouze počátek akce a při samotné instalaci do procesu již nezasahovat. Notebook se bude neustále restartovat a upozornění o nezasahování do procesu je stále na monitoru. Po dokončení instalace bude k dispozici Windows z původního továrního nastavení od výrobce.

Dobrý hardware

Co se týká hardware, tak procesor je na velmi slušné úrovni, dvoujádrový Intel Core i5 Sandy Bridge o frekvenci 2,4 GHz s funkcí TurboBoost, jenž umožňuje navýšení frekvence až na 3GHz, grafika NVIDIA GeForce GT 540M se 2 GB paměti, operační paměť má dostačujících 4GB DDR3 o frekvenci 1333 MHz, DVD mechanika s vypalovačkou, pevný disk objemný o velikosti 640 GB, rozdělený na dva oddíly, ale pouze s otáčkami 5400, patrně se 4 GB operační paměti největší slabina, nicméně operační paměť lze rozšířit až na 8 GB. K dispozici USB – 2 krát 2.0, 1 krát ve verzi 3.0, síťová karta, konektory na mikrofon, sluchátka, možnost wifi, webkamera, HDMI port. Úhlopříčka displeje je 15.6" . Baterie vydrží dle způsobu používání. Pro normální kancelářskou práci až přes 4 hodiny, při hraní hry je to výrazně méně. Proto je vhodné při náročnějších operacích zatěžující systém více používat napájení pomocí kabelu. Baterie se nabíjí při poklesu své kapacity pod 95 procent, aby se prodloužila její životnost, jelikož cyklus nabíjení je limitován. Notebook ani při výrazném zatížená moc nehřeje.

Na práci

Nejprve jsem odstranil trial verzi antiviru, kterou byste si stejně museli po dvou týdnech buď zaplatit, nebo odinstalovat. Nainstaloval jsem si funkční antivir a firewall. Buď lze ponechat integrovaný firewall a přidat Microsoft Security Essentials, nebo zvolit jiné řešení. Nainstaloval jsem si Comodo Internet Security. Antivir a Firewall v jednom, včetně ochrany proti spyware. I když je v podstatě vše potřebné pro práci k dispozici, lze si doinstalovat další software. U mě nemohl chybět Apache, PHP a MySQL, PsPAD, Open Office nebo Libre Office, Gimp, případně Firefox. Vše chodí bez problému.

Na zábavu

Ačkoliv jsem si Notebook kupoval především na práci, neuškodí se občas odreagovat. Pro hudbu či film lze využít buď přehrávače ve Windows či od Asus, lze doinstalovat kupříkladu Bsplayer. Co se týká her, tak jsem měl možnost otestovat nejnovější hru Battlefield 3. Nedostatek paměti je zde trochu znatelnější, ale hrát se Battlefield 3 na tomto notebooku dá.

Hodnocení

S notebookem Asus K53SV​-SX966V lze v podstatě dělat vše, na co si vzpomenete, i když lze koupit lépe vybavené sestavy, i přesto s ním můžete hrát nejnovější hry, pracovat, programovat, sledovat filmy, poslouchat hudbu či na plno využívat internet a bavit se na sociálních sítích. Plusem je pak ještě numerická klávesnice a elegantní design. Asus K53SV​-SX966V rozhodně patří mezi špičku v kategorii, kde hraje roli poměr cena výkon.

Diskuse k článku (1)


Související obsah

» Nastavení mikrofonu na předním panelu

» Četnost přeinstalace Windows a jak ji oddálit

» FFDShow - snadné spuštění videa MPEG-4

» Zvuk s Creative Fatal1ty Gaming Headset

Rubriky

» Bezpečnost

» Grafika a foto

» Kancelář

» Komunikace

» Práce se soubory


Další stránky

» Finance

» SKNeT - tvorba internetových stránek

Copyright © 2007 - 2024 Software - Podmínky užívání - Kontakt