Software » Operační systémy » TV tuner do PC a notebooku

TV tuner do PC a notebooku

Publikováno: 19. 4. 2015

Abychom mohli v počítači sledovat televizi, potřebujeme ho vybavit televizním tunerem. Můžeme do něj vložit televizní kartu, ale například u notebooku by to mohl být problém. Existuje však velmi jednoduché a pohodlné řešení. Musíme si pořídit externí tuner pro příjem televize, které má rozhraní USB. Výrobců je mnoho a tak je na každém, jakou značku zvolí.

V tomto případě byl zakoupen TV tuner Asus my cinema U3100mini plus V2. To ale není podstatné, protože je potřeba zakoupit zařízení dle požadavku software a hardware v počítači a v nových počítačích by měly fungovat všechny typy. V tomto balení byl TV tuner pro zasunutí do USB, malá anténa, CD s ovladači, dálkové ovládání a software. Instalace byla jednoduchá. Nejprve zasunout TV tuner do USB. Windows se pokusí najít ovladač pro zařízení. Budeme ho však muset nainstalovat z přiloženého CD. Jakmile najede po vložení CD menu, klikneme na instalaci ovladačů (install driver) a společně s nimi se instaluje i aplikace Remote Control (dálkové ovládání). To je funkční s Total Media a dokonce i s Windows media center. Nefunguje s VLC. Do dálkového ovládání musíme vložit baterii, která byla v tomto případě součástí balení. Při zasunutí TV tuneru se po kliknutí na ikonu Remote Control objeví možnost nastavení (setting), kde lze zvolit program, u kterého bude ovládání funkční. Lze zde zaškrtnout i automatickou volbu, takže by měl být dálkový ovladač funkční při spuštění podporovaného software.

Anténa bude lepší klasická, kterou používáme na televizi. Ta přiložená u TV karty bude funkční pouze v oblastech se silným signálem. Můžeme nainstalovat software Total Media. I když pomocí něho jdou kanály bez problémů naladit a sledovat, s nahráváním to je horší. Ne že by nešlo nahrávat, ale s výsledným formátem se špatně pracovalo a dokonce nešel v některých přehrávačích přehrát. Naladění programů lze provést zvolením položky TV, zvolení regionu Czech Republic – stisknout start a programy se automaticky naladí, pokud je dostupný signál. Můžeme však použít jiný software. Přímo ve Windows lze použít Windows media center, kde jdou stanice také bez problémů naladit a můžeme i nahrávat. Také zde však narazíme na stejný problém s formátem. Pokud chceme, aby nám z nahrávání šel nějaký normální formát, který bychom mohli uložit v nějaké přijatelné velikosti a šel přehrát v jiném přehrávači, můžeme použít i na příjem a nahrávání VLC. O nastavení si povíme v dalším článku.

Výhodou USB tuneru pro příjem pozemního vysílání DVB-T je jeho rychlá použitelnost na různých počítačích. Jestliže již máme nainstalované ovladače a software pro sledování vysílání, stačí pouze zasunout tuner do USB, připojit kabel s anténou a můžeme ihned začít sledovat oblíbenou stanici, případně si nahrát konkrétní pořad. Když již televizní vysílání nechceme na počítači sledovat, můžeme USB tuner vytáhnout z počítače, protože nastavení zůstane uloženo.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» HDMI obraz z počítače na televizi

» Open broadcaster software

» Převedení FLV na AVI

Rubriky

» Bezpečnost

» Grafika a foto

» Kancelář

» Komunikace

» Práce se soubory


Další stránky

» Finance

» SKNeT - tvorba internetových stránek

Copyright © 2007 - 2024 Software - Podmínky užívání - Kontakt