Software » Práce se soubory » Externí pevný disk - výhody a využití

Externí pevný disk - výhody a využití

Publikováno: 15. 4. 2016

V dnešní době, kdy potřebujeme přenášet, kopírovat, zálohovat či sdílet data, je externí pevný disk (HDD) prakticky nepostradatelným pomocníkem. Zejména u zálohování se externí disk hodí pro nejrychlejší způsob, jak ochránit důležité soubory a práci. Jen je potřeba dát pozor, aby se nám na HDD nedostal vir a proto platí zásada, že u důležitých dat nesdílíme pevný disk s jiným počítačem. Pokud připojujeme pevný disk i k počítačům jiných uživatelů, opatříme si raději více zařízení určené na různé využití. Zkušenosti v tomto článku jsou zaměřeny na Western Digital My Passport 500 GB.

Alternativy

Ke klasickým externím diskům existují i alternativy a rozhodnout se může každý dle ceny, kapacity, spolehlivosti, rychlosti nebo velikosti. Lze tak koupit např. externí box pro pevný disk s USB 3 a vložit do něj buď starý nebo nový HDD dle parametrů, aby k sobě box a pevný disk pasovaly. Pořídit si lze i SSD disk, který se vyznačuje velkou přenosovou rychlostí, ale jeho nevýhodou bývá vyšší cena a pokud je cenově přijatelný, tak bývá zase menší kapacita pro data. U flash disků bývá problém také kapacita a u těch s větším místem pak také vyšší cena.

Velikost místa pro data

Nejčastější kapacita externích HDD se pohybuje mezi 500 GB až po 3 TB. Cena bývá obvykle od 1300 Kč u nejmenších až po 4000 Kč u disků s největším úložným místem pro soubory. Ačkoliv jde o harddisk, není u modelů Western Digital nijak moc velký. U 500 GB disků jde o rozměr okolo 110 mm na výšku, 80 mm na šířku a hloubka je rozměrná dle kapacity pevného disku, nejčastěji od 10 mm po 20 mm.

Napájení je u Western Digital My Passport řešeno pomocí kabelu USB, takže žádné přídavné napájení není potřeba. Součástí balení byl USB kabel, který byl dlouhý přibližně 40 cm. Pokud chce někdo delší, musí si koupit prodlužovací kabel pro USB.

Jak je to s rychlostí

USB 3 - Video soubor velikost 2,5 GB - 30 vteřin 80 – 100 MB/s, USB 2 – rychlost asi 40 MB/s, přenos za více než minutu

USB 3 Soubory - 790 MB velikost, složek 4100, souborů 31 500 – délka přenosu cca 8 min, rychlost přenosu 1 MB/s – u starého disku jsem tento objem přenášel i 40 min. Jde o velký soubor s mnoha složkami, takže přenos byl pomalejší, ale naopak stále mnohem rychlejší, než u starých disků. Pokud se však soubor zabalil do zipu, rychlost byla 100 MB/s a přenos byl hotový v řádu sekund.

USB 2 – délka přenosu u nezabalených souborů byla prakticky stejná, u zabalených byla pomalejší asi o polovinu s rychlosti 40 MB/s.

Fotky USB 3 - 780 MB – počet 1322 – 25 MB/s za cca 30 vteřin – USB 2 – 18 MB/s za cca 45 vteřin

USB 3 by mělo být schopno přenést soubory rychlostí až 10 krát vyšší, než USB 2. Často tomu tak není, protože zařízení na to jednoduše nemají parametry, ale přesto jde oproti verzi USB 2 většinou o zrychlení, často se uvádí v tomto ohledu trojnásobné zrychlení.

Odpojovat pomocí tlačítka

Samozřejmostí musí být odpojování od počítače pomocí k tomu určeného tlačítka ve spodní liště. V opačném případě hrozí poškození dat na disku. Ve spodní liště vyhledáme ikonu s názvem Bezpečně odebrat hardware a vysunout médium. Kdo má HDD připojený k televizi nebo satelitnímu přijímači, měl by postupovat stejně. Jsou k tomu určené odpojovací funkce.

Mezi výhody můžeme zařadit rychlost HDD. Rychle lze na něj zálohovat objemná data, lze ho bez potíží připojit k jakémukoliv počítači a data přesunout. Není velký a oproti staršímu hardwaru, který jsem používal, i o dost rychlejší. Kabel mohl být o trochu delší, ale u notebooku je dostačující. S hlučností není problém, určitě není hlučnější, než notebook, i když při poslechu trochu slyšet je, ale rozhodně nejde o rušivý hluk. Asi největší slabinou je poměrně častá poruchovost.

Na zálohu dat je 500 GB HDD dostačující, pokud by někdo chtěl HDD na multimédia, pak by určitě stálo za úvahu pořídit si disk s větší datovou kapacitou. Záloha dat je opravdu důležitá, a proto by neměl nikdo spoléhat na to, že uloží soubory na externí disk a je hotovo. I externí pevný disk se může porouchat. Chce to zálohovat na více médií, nejlépe externí HDD, další počítač, případně to nejdůležitější ještě např. na přepisovatelné DVD.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Správa disků – jak rozdělit disk ve Windows 7

» Internet v mobilu bez závazku

» Asus K53SV - ohlédnutí po pěti letech

Rubriky

» Bezpečnost

» Grafika a foto

» Kancelář

» Komunikace

» Práce se soubory


Další stránky

» Finance

» SKNeT - tvorba internetových stránek

Copyright © 2007 - 2024 Software - Podmínky užívání - Kontakt